Грозната петорка 01.09.2022

РЕВЮ:
„ГРОЗНАТА ПЕТОРКА“: книга за истинската красота
Автор: Джулия Доналдсън
Художник: Аксел Шефлър
Преводач: Мария Донева
Издателство: Жанет-45
Гост-автор на ревюто: Елица Мавродинова

„Започвам това ревю с възторженото възклицание, че това е безапелационно една от най-любимите книги в детската ни библиотека. И за мен, и за дъщеря ми (на 5).
По принцип от разговори с други родители и почитатели на детската литература, а и от собствен опит, съм се убедила, че който не е разгърнал книга от Джулия Доналдсън, той не се е влюбил в нея. Препоръчвам горещо и „Кучето-детектив“ и „Охлювът и китът“ и изобщо, всичко, което може да се намери на пазара от тази авторка.
„Грозната петорка“ обаче е толкова смислена, толкова дълбока, толкова ВАЖНА и в същото време толкова забавна и лека за четене книга, че без колебание мога да я нарека шедьовър.

ИСТОРИЯТА…
…проследява 5-те най-грозни и противни животни в саваната, които са описани с такова тънко и звънко чувство за хумор, че първия път, когато я зачетохме, избухвах в неконтролируем смях през минута, а на лицето ми през цялото време цъфтеше такава широка усмивка, че Ева попита с ококорени очи: „Мамо, те защо така се радват, че са грозни?“
Още преди да стигнем до края на историята отговорих: „Защото няма значение как изглеждаш, важното е да се чувстваш добре!“
Оказа се обаче, че това е само най-горният пласт от смисъла на „Грозната петорка“.
След дългите и изключително забавни римувани обяснения кое животно с каква гадост се храни и как изглежда, в края на книжката се появяват децата на героите. А за тях родителите им са най-прекрасните на света.
И така, леко и през смях детето си дава сметка, че независимо от външния си вид и работата си в света, всеки има своето място, своята красива роля и своите същества, които разчитат на него и го обичат.

ИЛЮСТРАЦИИТЕ…
…са майсторски и живи и също толкова забавни, колкото текста. Не на тях обаче искам да обърна внимание в това ревю, защото най-специално място в сърцето ми определено заслужава.

ПРЕВОДЪТ
на Мария Донева, която постига истински висоти в работата с оригиналния римуван текст. Римите и стъпката са съвършени, а към хумора на историята даже е добавено, което за мен е майсторлъка на изкусния преводач.
В заключение – всяка точка и запетайка от „Грозната петорка“ е красиво изживяване, което ще научи децата ви да приемат различните и да осъзнават истинската стойност на нещата.