18.03 - „Световен ден на рециклирането”

Арт творилница за рециклирана хартия

Цялостния процес се извършваше собственоръчно от децата и с помощта на учителите, с изключение на смилането на хартията в блендера с оглед на тяхната безопасност.

Рециклирането започна с накъсването на хартия, която се накисва във вода. След това се смила в кухненски робот, докато се получи пулп. В определено съотношение, пулпът се смесва с вода и се обърква, докато се получи хомогенна смес. Тогава могат да се прибавят и различни семенца, листеца от роза, чимшир, лавандула и др. За образуването на лист хартия се използват рамки с размер А4, едната от които е като сито, се потапят в разтвора. Изчаква се водата да се изцеди хубаво. Маха се горната част на рамката. С предварително изрязано чаршафче, започва операция подсушаване с попивателна кърпа. Новата хартия върху чаршафчето се закача на специално място за сушене и след като изсъхне, внимателно се отделя от плата.

Процесът на съхнене и получаване на готовия продукт е около час на силно слънце. Получената нова хартия е много красива. Тъй като семената не са термично обработени, хартията може и да се засади. С този вид експериментална дейност, децата усвояват и свойството на водата за разтворимост. Цялата практика е и с екологична насоченост, тъй като се възпитава опазване на природата и грижовност към нея.

Нашите изделия от рециклирана хартия:

„Дизайнерски аксесоари за декорация”
„Арт бижу”
„Еко -поздравителна картичка”
„Арт великденски кошнички”

Тази дейност извършихме и ще вършим и за напред с огромно удоволствие и за малки и за големи!